Soarele se trezește

După o lungă perioadă de inactivitate Soarele nostru începe să se trezească și să fie activ în cadrul acestui nou ciclu solar. Duminica dimineața suprafața solară a erupt și a aruncat tone de plasma și atomi ionizați în spațiul interplanetar. Astăzi dimineața s-a așteptat un adevărat show de lumini ale aurorei boreale. Această explozie este prima explozie majoră solară îndreptată spre Pământ, după o perioadă de acalmie. Soarele are un ciclu normal de activitate de circa 11 ani în medie. Ultimul maxim solar a fost în 2001 și ultimul minim a fost de lungă durată. Această erupție este unul din primele semne că Soarele se îndreaptă spre un nou maxim.

Erupția solară a fost fotografiată de SDO (Solar Dynamics Observatory) în mai multe lungimi de undă. Când o astfel de erupție atinge Pământul, ea interacționează cu câmpul magnetic al planetei putând să cauzeze furtuni geomagnetice. Particulele solare urmează axele magnetice înspre polii Pământului. Aceste particule se ciocnesc cu atomii de azot și de oxigen din atmosferă, care astfel ajung să strălucească, fenomen cunoscut de noi sub denumirea de aurore. În mod normal aurorele sunt vizibile la latitudini apropiate de poli. Totuși o furtună geomagnetică poate provoca aurore la latitudine inferioare.

În nopțile de 4 și 5 august astronomii sunt în alertă pentru a observa aurorele. În noaptea de 3/4 august, observatori din Germania au raportat apariția aurorelor. Pentru cei care doresc să vadă fotografiile de noaptea trecută cu aurorele boreale, vă invit să răsfoiți galeria dedicată de pe SPACEWEATHER.

Reclame

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: