Bucuriile nopților de toamnă

Este ușor să îți placă zilele frumoase și însorite de toamnă, cu covoare de frunze prin parcuri, păsări călătoare în văzduh și cerul albastru și senin. Dar și nopțile de toamnă ne provoacă adevărate bucurii. Toamna ne aduce nopți mai lungi, adică mai mult timp de observații. Totuși trebuie să ne echipăm corespunzător, pentru că pe cât de frumoasă e noaptea pe atât de răcoroasă. Cât despre obiectele pe care le putem observa, fiecare astronom are de unde alege.

Cele două galaxii spirală din Andromeda (M31) și din Triangulum (M33) ne vor încânta nopțile. Pleiadele și Hyadele apar din nou pe pergamentul ceresc și le putem găsi în constelația Taurus, o constelație de început de iarnă. Perseus, care este considerată o constelație tradițională de toamnă, ascunde două comori: roiul Alpha Persei și roiul dublu din Perseu. Aceste ținte astronomice sunt spectaculoase atât prin telescop, cât și prin binoclu. Totodată cerul nord-estic este dominat de Cassiopeia, Andromeda și Perseus, care se pot observa în toată splendoarea lor. Dacă sunteți interesați în stele variabile, țintele în această toamnă sunt Delta Cephei, Algol din Perseus și Mira din Cetus. Mira urmează să ajungă la maxim chiar în luna octombrie, deci urmăriți-o cu atenție.

Pentru cei ce doresc să aibe o listă completă a evenimentelor lunii octombrie și harta cerului pe luna octombrie o puteți descărca de AICI, site-ul Astro-Info punându-vă gratuit la dispoziție lunar această unealtă extrem de folositoare.

Reclame

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: