Titan – următorul Pământ?

Simulând posibilele procese chimice din atmosfera lui Titan, cea mai mare luna a lui Saturn, o echipă de cercetare planetară a descoperit aminoacizi şi baze nucleice in compoziţie, adică cele mai importante ingrediente ale vieţii pe Pământ. Acest fapt este o premieră, ţinând cont că atmosfera lui Titan nu are apă lichidă. Aceste rezultate arată că este posibilă formarea de molecule foarte complexe in părţile superioare ale atmosferei.

Moleculele descoperite includ cinci compuşi de bază ai nucleului folosiţi pe Pământ pentru a construi materialul genetic ADN şi ARN. Rezultatele arată nu doar că atmosfera lui Titan ar putea fi un rezervor de molecule prebiotice, ci şi oferă o nouă perspectivă asupra apariţiei vieţii terestre. Titan este singurul satelit din sistemul solar care are o atmosferă substanţială care se întinde în spaţiu mult mai departe decât cea terestră. Acest satelit are o gravitaţie mică şi astfel atmosfera este ţinută cu greu la suprafaţă. De asemenea atmosfera lui Titan este mult mai densă, fiind mai similară cu a noastră decât alte atmosfere din sistemul solar.

De fapt, Titan este supranumit „Pământul îngheţat în timp” pentru că unii cred ca e posibil ca Pământul să fi arătat aşa în perioada sa de început. Reacţiile chimice de pe Titan ar putea fi similare cu cele care au apărut pe Pământul proaspăt format. Aceste procese nu se mai întâmplă pe Pământ din cauza abundenţei de oxigen care scurtează reacţiile chimice înainte ca molecule mari să se poată forma. Pe de altă parte o cantitate de oxigen este necesară pentru a crea molecule biologice. Atmosfera lui Titan pare să furnizeze suficient oxigen pentru a furniza materie primă pentru moleculele biologice, dar prea puţin pentru a favoriza formarea lor.

Sunt multe motive pentru care o posibilă viaţă pe Titan să fie bazată pe o cu totul altă chimie faţă de cea de pe Pământ. Partea mai interesanta pentru noi este faptul că ştim că putem face aproape orice într-o atmosferă. Cine ştie dacă nu o astfel de chimie poate să existe pe planetele dinafara sistemului nostru solar?

Reclame

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: