Cea mai tânără gaură neagră descoperită

Astronomii de la NASA au descoperit cu ajutorul Observatorului cu Raze X Chandra dovezi ale existenţei unei găuri negre aflată în vecinătatea noastră cosmică. Gaura neagră care are o vârstă de 30 de ani, oferă o ocazie unică de a urmări dezvoltarea acestui tip de obiect încă de la începuturile sale. Ea va ajuta cercetătorii să înţeleagă cum explodează stelele masive, care dintre ele lasă în urmă găuri negre sau stele neutronice şi numărul de găuri negre din galaxia noastră şi din alte galaxii.

Obiectul descoperit este o rămăşiţă a supernovei SN 1979C, o supernovă din galaxia M100, aflată la aproximativ 50 de milioane de ani lumină de Pământ. Datele adunate de astronomi arată faptul că o sursă strălucitoare de raze X a rămas constantă din 1995 până în 2005. Acest lucru sugerează faptul că obiectul respectiv este o gaură neagră care se hrăneşte cu materia rămasă în urma supernovei.

Chiar dacă dovezile înclină spre ipoteza unei găuri negre nou formate în SN 1979 C, o altă posibilitate la fel de fascinantă ar fi că responsabilă pentru emisia de raze X este o stea neutronică tânără care se învârte foarte rapid şi împrăştie un vânt solar puternic încărcat cu particule energetice. Această ipoteză ar face din SN 1979 C cea mai tânără şi mai strălucitoare nebuloasă pulsar şi cea mai tânără stea neutronică cunoscută până în prezent. Pulsarul din Crab nebula este cel mai cunoscut exemplu de acest fel şi are vârsta de 950 de ani.

Reclame

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: