Mic îndrumar pentru astronomul incepător

Astronomia a fost, este și va fi o știință interesantă, palpitantă, plină de curiozități care va atrage mereu noi și noi amatori. Nu trebuie neapărat să fi absolvit studii de specialitate sau să lucrezi în acest domeniu pentru a te bucura de cer și a-i observa detaliile. A fi un astronom amator are multe avantaje. Poți să citești tot timpul ceva nou și interesant sau de ce nu, chiar să participi la diferite manifestări sub cerul înstelat. Dar pentru mulți începători cerul pare mai mult o îngrămădeală de stele și pur și simplu nu știu de unde să înceapă și mai ales încotro să se îndrepte. Dacă te încadrezi în această categorie, relativ pierdută, să zic așa, „în spațiu”, următorii pași sunt cât se poate de utili pentru tine:

1. Învață cerul la modul general

Încearcă să deprinzi cunoștințele de bază referitoare la mișcările aparente a obiectelor pe cer și în spațiu, principiile de bază ale orientării pe bolta cerească, fazele Lunii, etc. De asemenea este foarte folositor să înveți cât mai rapid constelațiile cele mai cunoscute. Poți începe cu cele mai strălucitoare și poți învăța câteva în fiecare anotimp. De exemplu, încearcă să descoperi pe cerul de iarnă Taurus și Orion, iar pe cel de vară Scorpius și Cygnus.

2. Studiază subiectul la modul serios

Încearcă să te documentezi aproape zilnic despre ce se întâmplă nou în astronomie. Ai la dispoziție atât site-uri românești (www.astro-info.ro) cât și străine (nasa.gov, spaceweather.com). În plus poți chiar să te abonezi la reviste prestigioase de astronomie, de genul SkyandTelescope sau Astronomy. Astfel vei putea îmbina aspectele științifice cu cele ale unui hobby. Dacă preferi ceva mai clasic, te poți îndrepta spre cărți sau ghiduri de observație care se găsesc prin librării sau biblioteci.

3. Încearcă înainte de a cumpăra

Înainte de a cumpăra un telescop este recomandabil să îl încerci pe acela sau pe unul asemănător. Uneori cei de la clubul de astronomie din orașul tău s-ar putea să dețină un model asemănător și cu siguranță te vor lăsa să îl încerci la o ieșire observațională. Rezervă-ți timp pentru această activitate, vizitează magazinele, întreabă pe cei cu experiență și garantat vei face alegerea cea mai bună.

4. Alege cu grijă locul de observații

Dacă vrei să observi Soarele, Luna, planetele sau stelele duble, nu contează extrem de mult ce locație îți alegi. Dar pentru a vedea obiecte slab strălucitoare și difuze, ca  nebuloasele sau galaxiile, ai nevoie de un cer negru. Câteva lucruri pe care trebuie să le verifici sunt poluarea luminoasă, distanța până la locul de observații, portabilitatea telescopului, cât de sigur este locul și condițiile meteo. Referitor la condițiile meteo, trebuie să observăm cât de senin va fi cerul și dacă este turbulență sau nu.

5. Observă Soarele cât poți de mult

Soarele este o țintă interesantă pentru începători pentru că este mare, luminos și plin de lucruri care se modifică zilnic. În orice caz, orice astronom trebuie să știe că Soarele nu se privește direct, nici cu ochiul liber, nici prin instrument. Trebuie să folosim un filtru potrivit care elimină radiațiile ultraviolete și infraroșii și care reduce luminozitatea Soarelui la un nivel acceptabil. Petele solare sunt foarte interesante pentru a fi observate și monitorizate.

6. Confortul este esențial

Confortul nu înseamnă doar să fim îmbrăcați adecvat în timpul iernii. El are de a face și cu poziția în care stăm atunci când ne uităm prin telescop. Dacă avem o poziție inconfortabilă și care ne solicită mușchii la maxim, este bine să încercăm să îmbunătățim situația. Putem să achiziționăm chiar un scaun pentru observații sau daca telescopul ne permite putem să observăm stând în picioare.

7. Fotografia este frumoasă, dar mare consumatoare de timp

Firește că dacă dorești poți și tu să faci fotografii obiectelor cerești. Totuși trebuie să știi că acest lucru cere foarte mult timp. De asemenea obținerea unei fotografii de o calitate înaltă implică două faze: realizarea cadrelor și procesarea. Există multe resurse care te pot ajuta să înveți arta astrofotografiei. Citește cât mai mult, fotografiază cât mai mult și vei obține rezultate pe care vei putea să le arați cu mândrie și altora.

8. Ține un jurnal

Chiar dacă nu ești omul jurnalelor, o astfel de unealtă este foarte utilă pentru a-ți aminti ce și când ai observat. De asemenea poți scrie ce detalii ai văzut, ce instrument ai folosit, optica folosită și condițiile meteo. De asemenea se poate nota și magnitudinea limită, adică ce magnitudine are cea mai slabă stea observabilă.

9. Devino un astronom social

Astronomia nu este un hobby care să îl ții doar pentru tine. Poți vizita planetarii, ieși la un star party, scrie pe forumuri sau te poți alătura unui club. Probabil alăturarea la un club este cea mai bună alegere deoarece împreună cu membrii clubului vei putea participa la seminarii, la cursuri, la observații și la o mulțime de alte evenimente. Implică-te cât poți de mult și rezultatele vor fi pe măsură.

10. Observă totul!

Încearcă să nu te limitezi la un domeniu de nișă în astronomie. Gustă puțin din fiecare și apoi decide dacă vrei să dedici mai mult timp unuia sau altuia. Spectacolul ceresc este prea complex pentru a ne limita doar la câteva aspecte. Așa că poți să te bucuri de comete, meteori, planete, Lună, eclipse, galaxii, nebuloase și multe altele. Doar încercându-le pe fiecare vei putea să te bucuri de univers și să te feliciți pentru că ți-ai ales un hobby cu adevărat interesant.

Așa că nu mai sta pe gânduri și începe chiar de azi minunata călătorie în lumea a tot ce ne înconjoară. Cu siguranță nimeni nu va regreta alegerea făcută.


Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: